Ümit Besen Kimdir? Biyografisi Albümleri ve Şarkıları

Ülkemizin sesiyle olduğu kadar sakin kişiliği ve kaliteli mizacıyla da beğenilen sanatçısı Ümit Besen, 1956 yılında Osmaniye'de doğmuştur. Çocukluğundan itibaren asil ve hassas bir kişiliğe sahip olan Besen, eserlerinde de bu asil duruşu yansıtmış ve duygu yüklü hitabıyla beğeni toplamış olan bir sanatçıdır. Hayatı içinde adı hiçbir spekülasyona karışmayan sanatçı lise çağında ilk enstrümanıyla tanışmıştır. Klarnet ve melodika çalmaya başlayan sanatçı, okul müsamerelerinin aranılan solist öğrencisi olmuştur.
Ümit Besen'in Müzik Hayatına Başlaması
Arabesk müziğin güçlü sesi Ümit Besen, lise eğitimine devam ederken aynı zamanda müzik yapmaya da başlar. Tayfunlar Orkestrası'nı kurarak hem okula hem de müzik çalışmalarını sürdürür. Sesinin etkileyici ve buğulu oluşu, herkesin beğenisini toplamasına sebep olmuştur. Bir süre hem müzik yapıp hem eğitimine devam eden Besen, zorlandığını fark edince lise ikinci sınıfta okulu bırakmıştır.
Ümit Besen'in Askere Gidişi
Kısa bir süre sonra milyonların gönlünde taht kuracak olan Besen, okulla ilişkisini tamamen kesmiştir. Bir süre yalnızca müzik çalışması yapmış ve 1976 yılında askerlik görevini yapmak için Kütahya'ya gitmiştir. Askerlik görevini Kütahya orduevinde yapan Besen, özel günlerde orduevinde sahneye çıkıyordu. Orduevinde Besen'i sahnede dinleyen ve sesini çok beğenen bir General Zonguldak Orduevi'ne naklettirmiştir. Zonguldak orduevinde de sahneye çıkmış ve büyük beğeni toplamıştır.
Ümit Besen'in Futbolcu Metin Oktay'la Tanışması
Duygusal ve slow şarkılarıyla askerlik döneminde adından övgü ile söz ettiren Ümit Besen, askerliğinin bitmesinin ardından Adana'ya dönerek burada bir süre gece kulüplerinde şarkı söylemeye başladı. Ardı ardına çalıştığı yerleri değiştiren ve zamanla lüks mekânlarda sahne almaya başlayan Besen'in, futbolcu Metin Oktay'ın kendisini beğenmesi ve gazino sahibi kişilere tavsiye etmesi üzerine İstanbul'a gitmiştir.
Ümit Besen'in İstanbul Gazinolarına Girişi
Sanatçı, futbolcu Metin Oktay'ın önerisiyle İstanbul'da Köşem Bistro'da çalışmaya başlamıştır. Bu mekân Ümit Besen'in İstanbul'da çalıştığı ilk mekân olmuştur. Dinlendikçe daha çok sevilen ve beğenilen Besen, 1980 yılında plak kaydını yapmıştır. Plak kayıtlarını yapması için tanıştığı kişiler Selami Şahin ve Ahmet Selçuk İlkan'dır.
Ümit Besen'in İlk Plağı
Ümit Besen Ahmet Selçuk İlkan ve Selami Şahin'le tanışmasının ardından ilk plağı olan Şikâyetim Var'ı çıkardı. İkinci plağı ise milyonları ağlatan Islak Mendil'di. Bu plakları sonrasında adı daha da çok duyulan Ümit Besen, güçlü sesi ve saygın tavırlarıyla herkesin sevgilisi haline geldi. Kısa aralıklarla çıkardığı plakları yok satıyor, sahneye çıktığı mekânlarda yer bulunamıyordu. Bu arada sanatçının bestelediği eserler de farklı sanatçılar tarafından seslendiriliyordu. Ümit Besen o dönemde Türk Sanat müziği ve arabesk tarzında eserler söylüyor ve albümleri satış rekorlarına imza atıyordu. 1983 yılında sinema oyunculuğuna giren Ümit Besen'in ilk filmi ilk albümüyle aynı adı taşıyan Islak Mendil olmuştu.
Filmin senaryosu konservatuarda okuyan fakir bir gencin hayatını konu alıyordu. Besen bu filmiyle gönülleri fethederken, bu hikâye Ümit Besen'i çok etkiledi. Filmdeki hikâyeyi kaleme alan Ümit Besen efsane eseri Nikâh Masası"nı yazdı ve seslendirdi. Ümit Besen'in sanat hayatının dönüm noktası Nikâh Masası oldu ve 2015 yılına kadar kendi dalında zirveden hiç inmedi. Oyunculuğu şarkıcılığı kadar güçlü olmasa da 13 adet filmde oynayan ünlü sanatçının 30 kadar albümü satış rekorları kırdı. Ümit Besen, duygu yüklü duruşu, asil ve saygılı tavırları ile günümüzde halen sevilen bir sanatçı olarak yerini almıştır. Nikâh Masası, Islak Mendil, Okul Yolunda ve I Love You gibi eserleri hala piyasalarda bulunmakta ve internet ortamında da dinlenilmektedir.