Musa Eroğlu Kimdir? Biyografisi Albümleri ve Şarkıları

Musa Eroğlu'nun doğum yeri Mersin Mut ilçesinin Kumçukuru Köyü'dür. Oldukça yoksul bir anne ve babanın oğlu olarak dünyaya gelen Eroğlu'nun doğum tarihi de 1946'dır. İki erkek, dört tane de kız kardeşi olan Eroğlu'nun müziğe ve bağlama çalmaya olan ilgisi çok küçük yaşlarda başlamış. Sanatçı ilk ve orta öğretimi Mut ilçesinde tamamladıktan sonra 1965 senesinde radyo sanatçısı sınavlarına girmek için Ankara'ya gelmiş. İlk girdiğinde kazanamasa da 1971 senesinde sınavı kazanarak Ankara radyosu sanatçısı olmuştur. 

 

İlk Müzik Çalışmaları

Musa Eroğlu 1966 senesinde askerliğini tamamladıktan sonra profesyonel olarak ilk müzik çalışmalarına başlar. İlk plağının tarihi 1969'dur. Plağın ismi İkimiz Toprağa Girelim Elif'tir. Musa Eroğlu ilk plaklarından itibaren her zaman Taşeli ve çevresinin hak türkülerini de tanıtmaya çalışmış ve yörenin müzik tarzının tanıtılmasına katkıda bulunmuştur. Taşeli ve etrafından pek çok türküyü derleyerek TRT müzik arşivine büyük bir katkıda bulunur. Bu türküler arasında, Kullar Olam, İrfaniye, Yatamadım Kasavetten, Yayla, Aman Ayşam gibi çok güzel türküler de yer alır. 1970 ve 1980'li yıllar Musa Eroğlu'nun daha çok TRT repertuarına dâhil olan bir mahalli sanatçı olarak çalıştığı yıllardır.

 

En Sevilen Türküleri

1980'li yıllarda plakları ve türküleri tanınsa da asıl ününü Mihriban türküsüyle kazanır. Bütün hayatı boyunca sayısız beste ve derleme yapan sanatçı aynı zamanda pek çok sanatçıyla birlikte önemli çalışmalar da yapmıştır. Bedia Akartürk, Gülşen Kutlu, İbrahim Tatlıses, Âşık Mahsuni Şerif, Belkıs Akkale ve de Orhan Gencebay bu sanatçılar arasındadır. Musa Eroğlu'nun önemli katkıları arasında sözleri Karacaoğlan'a ait olan pek çok türküyü derleyip bestelemesi de bulunuyor. Telli Turnam, Halil İbrahim ve Yolun Sonu da sözleri Karacaoğlan'a ait olan en sevilen türküleri arasındadır. Bu çalışmaları ile birlikte Türk Halk Müziği'ne büyük katkılar da bulunur. Bu katkıları ile devlet sanatçısı unvanına layık görülür. Musa Eroğlu, 1998 yılında bu unvanı alır.

 

Musa Eroğlu ve Torosların Tanıtılması

Toroslar ve Çukurova yöresi ülkemizin kültürel olarak en gelişmiş yerlerinden birisidir. Bu yöreye ait pek çok türkü Musa Eroğlu sayesinde gençler ve diğer yörelerin insanları tarafından da tanınmıştır. Aynı zamanda toplumsal muhalefete katkısı bulunan sanatçı, prote müziğin gelişimine de katkı sundu. Pek çok dizi ve film müziği de Musa Eroğlu türkülerinden yararlandır. Bunlardan birisi de son dönemlerde çok izlenen Çukur dizisidir. Musa Eroğlu aracılığı ile Toroslara ait türküler hem yurt içinde hem de yurt dışında çok sayıda kişi tarafından dinlendi. 

 

Musa Eroğlu Sevgi Parkı

Musa Eroğlu'nun doğup büyüdüğü memleketi olan Mersin'in Mut ilçesinde kendisi için yapılan bir Sevgi Parkı bulunuyor. 2016 yılında açılışı yapılan bu parka Musa Eroğlu dâhil pek çok ünlü Tür Halk Müziği sanatçısı da katıldı. Hepsi birer mini konser vererek parkın açılışı kutlandı. Bu parkta aynı zamanda Musa Eroğlu'nun bir heykeli de bulunuyor. Musa Eroğlu halen konser ve halk müziği çalışmalarına devam ediyor. En son türkülerinden birisi olan Sunanın Ağıdı türküsünde hem bağlama hem de kemençeyi bir arada kullanarak yeni denemeler de yapıyor.

Yeni bestelerine klipler çekmeye ve de Güler Duman ve Sevcan Orhan gibi daha genç sanatçılarla çalışmalarına da devam ediyor. Farklı gruplarla yaptığı çalışmalar da halk müziğinin gençlerle buluşmasını sağlıyor. Onun sayesinde pek çok halk türkümüz ülkemizde ve yurt dışında çok daha bilinir hale geldi. Özellikle Mihriban ve de Yolun Sonu hemen herkesin dilindedir.