Manuş Baba Kimdir? Biyografisi Albümleri ve Şarkıları

Asıl ismi Mustafa Özkan’dır. 1 Aralık 1986’da Mersin’in Tarsus ilçesinde doğmuştur. Sahne adı Manuş Baba olan sanatçı, kısa sürede çok geniş bir kitle tarafından dinlenmeyi başarmış müzisyenlerimizdendir. Kendine has üslubu ile farklı bir dinleyici kitlesine sahiptir.
Manuş Baba Eğitim Süreci
İlkokulu dördüncü sınıfa kadar Tarsus Turgut İçgören İlköğretim Okulunda okumuştur. 1996’da ailesiyle birlikte Antalya’ya yerleşmiştir. Babası aynı yılın baharında mevsimlik işçi olarak Antalya’da çalışıyordu. İlk ve ortaokul eğitimini Antalya’daki Barbaros İlköğretim Okulunda, lise eğitimini de 2005’de Gazi Lisesi’nde tamamlamıştır. Manuş Baba eğitimini görürken küçük yaşlarda arkadaşlarıyla birlikte tren garında simit ve şalgam satmıştır.
Müziğe Attığı İlk Adım
Manuş Baba’nın müziğe attığı ilk adım lise yıllarında babasının kendisine aldığı gitarla olmuştur. Bir müddet gitar, şan ve müzik eğitimi almıştır. 2010 yılında aldığı bu eğitimler sonunda Akdeniz Üniversitesinin Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik bölümünü kazanmıştır. Üniversitede eğitim alırken aynı zamanda Güneşe Yolculuk grubunun vokalisti olarak Antalya’da sahne almıştır. 2015 yılında Murat Kınay ile tanışmasıyla birlikte çalışmaya başladılar. O sırada aynı zamanda da Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzik bölümü, Klasik Gitar Ana Sanat Dalı eğitimi görüyordu.
Sahne Adı Neden Manuş Baba?
Sanatçı sahne adındaki Manuş ismini, çocukluğunda anneannesinin ona güzel, küçük çocuk anlamında Manuş diye seslenmesinden dolayı; Baba kelimesini ise bebekliğinde söylediği ilk kelime olarak seçmiştir. Sanatçı, insan olabilmenin derin kaygısını ve bu yolda gösterilen emeğin önemini babası ile keşfettiğini söylemiştir. Manuş Baba isminin oluşmasında da çocukluk ve ilk gençlik yıllarında babasının kendisine bıraktığı hatıraların etkisi olmuştur.
Manuş Baba’nın Kariyer Hayatı
Sanatçı için müzik çok önemli bir yere sahiptir. Müzik için söylediği birçok güzel söz vardır. Manuş Baba web sayfalarında, sosyal medya ve konserlerinde pop, rock ve deneysel olarak tanımladığı kendi beste ve yorum kayıtlarını paylaşarak adını duyurmuştur. 2016’da üç teklisini çıkarmıştır. Teklileri İstanbul, Aşkın Kederi ve Değmez’dir. Sanatçı 2016 yılının başlarında “Albümsüz Türkiye Turnesi” kapsamında birçok şehirde sahne almış, Birbirimize İyi Gelelim diyerek büyük bir farkındalığa dikkat çekmiştir.
İlk stüdyo albümünü ise 2017 yılının Nisan ayında Dönersen Islık Çal adıyla dinleyicilerinin beğenilerine sunmuştur. Albümün içerisinde Eteği Belinde, Dönersen Islık Çal, Haberin Var Mı?, Gülcemal, Derin Derin Sevdalara Dalarsın, İstanbul, Dört Nal, Aşkın Kederi, Ben Sana Vurgunum, Tabutta Röveşata, Yalan olmak üzere 11 parça yer almaktadır.
Albüm Çalışması Sırasında Çalıştığı Kişiler
Manuş Baba bu albümü çıkarırken, aynı yıl içerisinde çıkan Dönersen Islık Çal filminden esinlenmiştir. Albüm, Erekli – Tunç stüdyosunda kaydedilmiştir. Albümün klavye kaydını Tansu Çuhacı, elektrik ve akustik gitar kaydını Akın Eldes ve Onur Taşkan, bass gitar kaydını Erdinç Ayar, davul kaydını Ata Erdem Şimşek, klarnet kaydını Bilge Kaan, Vural Ardıç ve Mertcan Kıranda, bağlama kaydını Ayhan Aydın, ud kaydını da Volkan Şenlendirici yapmıştır. Albümde kendi bestelerinin yanında Ülkü Aker, Cemal Süreya ve Ahmed Arif’i de görmek mümkün. Aynı albüm içerisindeki Eteği Belinde parçası, sanatçının yaşadığı Balat semtinde çekilmiştir. Bu kliple Manuş Baba, izleyicilerin beğenisini kazanmıştır.
Sanatçı ikinci albümünü 2019 yılında İki Gözümün Çiçeği adıyla çıkarmıştır. Bu albümün içerisinde de Sallaya Sallaya, İki Gözümün Çiçeği, Ah Gelemem Ki, Hasret Kapısı, Cümle Âlem, Düğün, Yana Yana, Bir Acı Türkü, Beni Düşünme, Karartma Gönlünü olmak üzere 10 parça yer almaktadır. Kariyer hayatı boyunca Kınay ve DMC müzik şirketleriyle çalışmıştır.