İzzet Altınmeşe Kimdir? Biyografisi Albümleri ve Şarkıları

Türk halk müziği alanında sanatçı olan İzzet Altınmeşe, 26 Ekim 1945 tarihinde doğmuştur. Kendisi daha bir yaşına bile gelmeden ailesi ekonomik sebeplerden dolayı Diyarbakır’dan Adana’ya gitmek zorunda kalmışlardır. Adana’da bir dönem berberlik yapan İzzet Altınmeşe sonrasında halk türkülerine yönelmeye başladı ve berberlik mesleğini bıraktı. 1963 senesinde Adana Halk Eğitim Merkezinde nota ve şan dersleri alan İzzet Altınmeşe ilk plak çalışmasını 1965 senesinde gerçekleştirdi.
İlerleyen Kariyeri ve Yükselişi
1966-1968 seneleri arasında askerlik görevini tamamlayan İzzet Altınmeşe Adana’ya geri döndü ve iki sene kadar halk müziği alanındaki çalışmalarını sürdürmeye devam etti. Sonrasında 1970 senesinde Ankara’ya taşınan Altınmeşe 1972 senesinde “Biraz Da Bana Gül Kader” isimli çalışmasıyla tüm Türkiye tarafından tanındı. Çalışmanın söz ve müziğinin İzzet Altınmeşe ’ye ait olması ünlü sanatçıyı çok daha üst sıralardaki başarı merdivenlerine taşıdı.
Sevdiği alanda ilerlemekten vazgeçmeyen İzzet Altınmeşe 1976 senesinde Ankara Radyosu Sanatçılık Sınavı’nı kazandı ve bu süreçte oldukça ünlü isimle birlikte farklı çalışmalara imza attı. Coşkun Güla, Nida Tüfekçi, Musa Eroğlu ve İhsan Öztürk gibi isimler bu dönemde çalıştıkları önemli isimlerden bazılarıdır. 1977 senesinde "Maden Dağı" adlı türküyle İzzet Altınmeşe’nin tanınırlığı artık sabitlenmiş oldu ve günümüzdeki tanınırlığının temelleri de bu türküyle birlikte atıldı. 1978 senesindeyse yılın hit parçası olan ‘’Esmerim’’ türküsüyle oldukça büyük bir başarı elde etmiş oldu.
İzzet Altınmeşe’nin Farklı Alanlardaki Çalışmaları
İzzet Altınmeşe oldukça güçlü bir sese sahiptir. Ancak onu başarıya ulaştıran tek faktör bu değildir. Kendisi yüz civarında derlemenin sahibidir. Ayrıca söz ve müziği ünlü sanatçının kendisine ait olan pek çok parçası mevcuttur. Bu kadar çok alanda başarılı olan izzet Altınmeşe yedi tane sinema filminde de rol almıştır. Ümit Volkan’ın yönetmenliğini yaptığı Eşref Saati isimli dizide de Alemdar Ağa karakteriyle sevenlerinin karşısına çıkmıştır. İzzet Altınmeşe 1998 senesinde Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı unvanına sahip olmuştur. Sanat için ortaya koyduğu çalışmalar ve sanat için gerçekleştirmiş olduğu katkılar sonucunda bu unvanı alan ünlü sanatçı aldığı unvanı sonuna dek hak etmiştir. Tüm çalışmalarında çizgisini hep net bir şekilde belirlemiş ve sevenlerine layık olmaya çalışmıştır.
İzzet Altınmeşe Özel Yaşamı
İzzet Altınmeşe sahip olduğu sesi koruyabilmek adına uzun senelerdir dondurma yemekten, soğuk su içmekten hep sakınmış ve sigara kullanmamıştır. Çiğ yumurta yiyerek sesine katkı yapan İzzet Altınmeşe çalışmalarının yanı sıra kendi sağlığına ve sesinin sağlığına da dikkat etmiştir. 1971 senesinde Müzeyyen Hanım ile evlenen izzet Altınmeşe’nin Fatoş isimli bir kızı ve Ali Murat isimli bir oğlu vardır.
İzzet Altınmeşe Filmleri ve Dizileri
İzzet Altınmeşe 1968 senesinde Oya Aydoğan ile birlikte ‘’Dertli Pınar’’ isimli filmde yer almıştır. Bu filmde İzzet Altınmeşe’nin performansı oldukça beğenilmiştir. Bunun yanı sıra Osman F. Seden tarafından yönetmenliği yapılan filmde pek çok kişinin ilgisini ve sevgisini kazanmıştır. 1978 ‘’Maden Dağı’’ filminde Betül Aşçıoğlu ile birlikte yer alarak bu alandaki ilerlemesine devam etmiştir. 1984 senesinde gelindiğinde aynı kıza âşık olan iki kardeşin hikâyesine yer verilen ‘’Dost Yarası’’ filmiyle bu alandaki kariyerine başarılı bir şekilde devam eden İzzet Altınmeşe, 1986 senesinde ‘’Düştüm Çıkmazlara’’ ve ‘’Size Selam Getirmişem’’ isimli filmlerde yer almıştır. Kemal Kan yönetmenliğinde 1988 senesinde çekilen ‘’Aşkımın Mahkûmuyum’’ isimli filmde de yer alan İzzet Altınmeşe sesi ve eserleri kadar filmlerdeki başarısıyla da adından sıkça söz ettirmiştir.
İzzet Altınmeşe filmler dışında bir dizi projesinde de yer almıştır. Ümit Volkan yönetmenliğinde komedi tarzda çekilen ‘’Eşref Saati’’ isimli dizide İzzet Altınmeşe Alemdar Ağa karakteriyle sevenlerinin karşısına çıkmıştır.
İzzet Altınmeşe Albümleri
1937 senesinde ‘’Eyvah Unutuldum’’ albümüyle başarı basamaklarını tırmanmaya başlayan İzzet Altınmeşe 1976 ‘’Maden Dağı’’ albümüyle tanınırlığını iyice arttırmıştır. Sonrasında 1979 senesinde ‘’Dolan Gözler’’ ve ‘’Nazey’’ çalışmalarına imza atan İzzet Altınmeşe 1980- 81- 82 senelerinde sırasıyla ‘’Hanımey’’, ‘’Sefiller’’, ‘’Düştüm Çıkmazlara’’ eserleriyle sevenleriyle buluşmuştur. 1985 senesinde ‘’Akşamlar’’ ve ‘’Dost Yarası’’ albümleri çıkmıştır. 1987 senesinde de iki ayrı özel çalışma İzzet Altınmeşe hayranlarıyla buluşmuştur. Bu albümler ‘’Le Hanım’’ ve ‘’Sevdiğime Pişman Ettin’’ isimli albümlerdir.
İzzet Altınmeşe’nin Hızlı Yükselişi
1989 senesine gelindiğinde çalışmalarına tüm hızıyla devam eden ünlü sanatçı ‘’Avare’’ isimli albümle sevenleriyle bir araya gelmiştir. Sonrasında 1992 senesinde oldukça başarılı bir proje gerçekleştirmiştir. ‘’İzzet Altınmeşe & Belkıs Akkale- Ezgi şöleni 1’’ isimli çalışma son derece titiz bir çalışmadır ve bu çalışmanın devamı 1994 senesinde İzzet Altınmeşe & Belkıs Akkale- Ezgi Şöleni 2 şeklinde olmuştur.
Bunun yanı sıra 2014 yılında ‘’İzzet Altınmeşe & Belkıs Akkale- Türküler Bizi Anlatır 1- Teberik’’ çalışması da mevcuttur. 1993- 94 ve 95 senelerinde arka arkaya albümlere imza atmıştır. ‘’Olmaz Olmaz’’ 1993 senesindeki çalışmasıdır. 1994 yılında ‘’Geçmişten Günümüze Halk Türküleri’’ ve ‘’Hatun Yârim & Asiyem’’ isimli albümlerle sevenlerinin karşısına çıkan ünlü sanatçı 1995 senesinde de ‘’Kibarım’’ isimli eserle gönülleri fethetmiştir.
Kendi başarısında dur durak bilmeyen ünü sanatçının diğer albümleri 1998 ‘’Unutulmuyor’’, 1999 ‘’Derdo’’, 2001 ‘’Dikenli Yoldayım’’, 2008 ‘’Figan’’ ve 2015 ‘’Usta’’ şeklindedir.