Ferdi Tayfur Kimdir? Biyografisi Albümleri ve Şarkıları

Şu sıralarda adından sıkça söz ettiren ve Türkiye'nin yaz sıcağının şehri Adana'da doğdu Ferdi Tayfur. Doğduğu şehrin şuan ki güzelleme ile anılmasında belki de ilk katkısı olan şahsiyetlerden birisidir. İsminin bu kadar arabesk kültürüne yakışması tesadüf olabilir ama ona ismini veren kişi babası Cumali Bey'di. Cumali Bey, aslında oğlunun okumasından ve büyük adam olmasından yanaydı. Bu yüzden Ferdi Tayfur'un eğitimine çok önem vermeye çalışırdı. Ancak Ferdi Tayfur'un tanınmasında en büyük rolü olan arabesk müziğin dertli yanı, gerçek hayatta Ferdi Tayfur'u da genç yaşta buldu ve bu yüzden okuyamadı. Babası Cumali Bey, bir gece pavyon çıkışı öldürülünce artık küçük Ferdi'nin zor hayatı başlamıştı.

 

Çalışma Hayatına Başladığı Dönemler

Genç yaşta feleğin tokadını yemesi yani babasının öldürülmesi onu, okumaya çok hevesli olmasına rağmen okuldan uzaklaştırdı. Artık eğitim hayatı Ferdi Tayfur için bitmişti. Babasının ölümünden kısa bir süre sonra Ferdi Tayfur'un annesi başka bir adamla hayatını birleştirdi. Küçük yaşta hayatın acı yanını tadan Ferdi Tayfur, üvey babası tarafından bir şekerci dükkânına iş öğrenmesi için verildi. Ferdi Tayfur'un bir röportajında ifade ettiğine göre okumayı da şekerci dükkânında çalışmaya başladıktan sonra öğrenmiştir. Bir kaç yıl şekerci dükkânında çıraklık yaptıktan ve çalışma hayatını deneyimleyip biraz tecrübe edindikten sonra şekerci dükkânından ayrıldı.

Şekerci dükkânı deneyiminden sonra Ferdi Tayfur, bir çiftlikte çalışmaya başladı ve ailesinin geçimine bu şekilde katkıda bulundu. Çiftlikte çalıştığı senelerde yavaş yavaş müziğe olan ilgisi de başlıyordu ve onun uzun yıllar sürecek müzik kariyerinin ilk emeklemeleri bu yıllarda atıldı. Aynı yıllarda Adana'nın yerel bir gazetesinde bir habere rastladı. Haberde Adana Radyosunun bir müzik yarışması düzenlediği yazıyordu. Ferdi Tayfur, şansını denemek istediğinden olacak ki bir beklentisi olmamasına rağmen yarışmaya katıldı. Yarışma sonucunda birinci olamadı ama ikinciliği kazandı. Bu yarışma sonucunda ünü az da olsa Adana'da yayılmaya başladı ve yavaş yavaş düğünlerde sahneye çıkma teklifleri almaya başladı. Aldığı teklifleri değerlendirerek Adana'da birçok düğünde sahne aldı.

 

Sanatçının İstanbul’da Ki Hayatı

Daha sonraları İstanbul'a gitme kararı aldı. İstanbul'a gelince aramaları sonucu bir gazinoda iş buldu. Bulduğu iş gazinodaki çalgı ekibinde bağlama çalmaktı. Aradan geçen zamanda ilk plağını çıkarma kararı aldı. Uzun uğraşlar sonucu ilk plağı olan 'Leyla' yı çıkardı ve piyasaya sürdü. Pek bir kazanç getirmese de Ferdi Tayfur'un piyasaya girişini temsil ettiğinden onun için çok değerliydi bu plak. Daha sonra tekrar memleketi olan Adana'ya dönmeye kadar verdi. Adana'ya döndüğünde tekrar çiftlikte çalışmaya başladı ancak müzikle uğraşmayı hiç bırakmadı. Çalışmalarının sonucunda bir kaç yıl ardından belki de onun şu sıralar en çok bilinen parçası olan ve milyonlar tarafından hala dinlenen' Huzurum Kalmadı' plağını yayımladı.

Artık onun için yeni bir dönem başlamıştı. Adı Türkiye' de sık sık zikredilen bir sanatçı olma yolunda hızla ilerliyordu. Adının zikredilmesine katkı sağlayan 'Kır Çiçekleri' ve 'Bana Gerçekleri Söyle' adlı iki albümü birer yıl arayla piyasaya sürdü. Bu albümlerden sonra artık o Türkiye'nin arabeskte 'Ferdi Babası'ydı. Bu albümlerin ardından sinemaya da atıldı Ferdi Tayfur. 1977 yılında başrolde oynadığı ilk filmi Türkiye' de milyonlar tarafından izlendi ve ününe ün katmasına yardımcı oldu. Ferdi Tayfur, hem sinema hem de sahneyi çok iyi kullanabilen bir şahsiyetti. Bunun kanıtı 1993 yılında Gülhane parkında verdiği konser oldu. Bu konsere 200.000'i aşkın insan katıldı.

Ferdi Tayfur, şuan tam olarak etkin bir şekilde müzikle uğraşmamaktadır. 2009 yılında aldığı bir kararla inşaat sektörüne girmiştir. Ferdi Tayfur'un 3 çocuğu bulunmaktadır ve hala günümüzde piyasada adından söz ettirmektedir.